ΕΣΠΑ *Επανεκκίνηση της εστίασης. – ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – Επισήμανση και προτάσεις για επανασχεδιασμό του προγράμματος.
ΑΡ. ΠΡΩΤ: 267 9 Απριλίου 2021
Προς: Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Επισήμανση και προτάσεις για επανασχεδιασμό του προγράμματος ΕΣΠΑ *Επανεκκίνηση της εστίασης.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης και να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.
Παρά την ζοφερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, θεωρούμε ότι προτεραιότητα έχει η προστασία της δημόσιας υγείας και ακολούθως, η επανεκκίνηση της αγοράς και η επίλυση των προβλημάτων της.
Στο πλαίσιο των μέτρων οικονομικής στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ – Επανεκκίνηση της εστίασης όσο και για την Έκτατη ενίσχυση στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Αχαΐας & Κοζάνης, υπήρχαν αδικίες οι οποίες είμαστε σίγουροι ότι τις είδατε και θα επιληφθείτε προσωπικά επί του θέματος. Πιο συγκεκριμένα:
Στην Θεσσαλονίκη από τις 7700 επιχειρήσεις εστίασης, το 60% δηλαδή οι 4600 περίπου, μένουν εκτός προγράμματος λόγω του ημερολογιακού κριτηρίου 2019 με 2020, αν υπολογίσουμε ότι το 20% λειτουργούσε με Take away και Delivery, οι 1500 περίπου επιχειρήσεις δηλαδή, θα δούμε ότι οι 3100 επαγγελματίες της εστίασης που με κρατική εντολή θα είναι κλειστά πάνω από έξι μήνες δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα λόγω του ότι το Α΄ τρίμηνο του 2019 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με τα περιοριστικά μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου, συνέβαλλαν στην μείωση του κύκλου εργασιών κατά 24%, και επίσης το Α΄ τρίμηνο του 2020 η εστίαση είχε ανάκαμψη και λειτουργούσε κανονικά.
Το πρόγραμμα βοήθεια για επανεκκίνηση της εστίασης όπου το λέει από μόνη της η λέξη ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ είναι να μας βοηθήσετε να αγοράσουμε προϊόντα τα οποία πετάχτηκαν ή χαρίστηκαν με το ξαφνικό κλείσιμο των επιχειρήσεων μας και επομένως δεν πρέπει να μείνει κανένας που ήταν εντελώς κλειστός εκτός προγράμματος.
Για τον λόγο αυτό προτείνουμε επιπλέον παρεμβάσεις – διορθώσεις, όπως:
- α. Η διαφορά τζίρου του 30% να αφορά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, έναντι αντίστοιχων μηνών του τζίρου 2019 ώστε να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που ήταν εντελώς κλειστές.
ή
β. Η διαφορά τζίρου του 30% να γίνει 20% και να αφορά τους μήνες 1 Απριλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020 έναντι αντίστοιχων μηνών του τζίρου 2019.
- Να ενταχθούν και τα υποκαταστήματα στο πρόγραμμα ώστε η μια από τις δυο επιχειρήσεις η οποία είναι κλειστή με μείωση τζίρου άνω του 30%.
- Το ποσοστό του 7% να κατέβει στο 6% και το ανώτατο χρηματικό ποσό να είναι 70000 Ευρώ ώστε να φτάσουν τα 330 εκ. Ευρώ.
- Οι επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των 330 εκ. Ευρώ και
είναι με κρατική εντολή κλειστές να ενταχθούν στην Έκτακτη ενίσχυση πουδίνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές τον μήνα Απρίλιο.
Κύριε Υπουργέ,
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας, αναμένουμε την βοήθεια σας στα παραπάνω και είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση χρειαστεί.
Με Εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΙΛΟΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΨΗΤΟΠΩΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συμπληρώστε τη φόρμα εδώ(Αίτηση Μέλους) ΔΩΡΕΑΝ κάνοντάς μας πιο ισχυρούς για να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας.
Αριστοτέλους 3 Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 544 53 Τηλ: 2310 943106 & 6983793454
E-mail: enosiestcafebar@gmail.com Website: https://www.enosiestcafebar.gr/