Πως να ξεκινήσω μια Επιχείρηση Καταστήμα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

marketnews_epixeirhseis_4

Πως να ξεκινήσω μια Επιχείρηση Καταστήμα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Πριν αρχίσω θα ήθελα να τονίσω , και ελπίζω να το καταλαβαίνετε και εσείς , ότι το θέμα δεν καλύπτεται μέ ένα άρθρο . Μάλλον ένα βιβλίο θα ήταν πιο κατάλληλο . Αλλά , κάθε πράμα στον καιρό του . Επίσης , αυτά που θα γράψω είναι μία προσέγγιση και θα προσπαθήσω να το κάνω όσο πιο γενικό γίνεται για να καλύψω όσους περισσότερους γίνεται .

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Όλα ξεκινούν από το γραφείο με χαρτί , μολύβι και κομπιουτεράκι .

Ή για τους πιο εξοικειωμένους με την τεχνολογία ένα ανοικτό αρχείο word και ένα excel .

Θα πρέπει να καταγράψουμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε και σε ποιους απευθυνόμαστε .

Όσο περισσότερη λεπτομέρεια έχουμε σε αυτό το στάδιο τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πετύχει το εγχείρημα μας .

Το θέλω να κάνω ένα καφέ takeaway είναι λίγο γενικό .

Το θέλω να κάνω ένα ιταλικό εστιατόριο στο Μαρούσι που να απευθύνεται σε άτομα άνω των 40 ετών , με υψηλό εισόδημα είναι μία καλύτερη περιγραφή που μας βοηθάει στο να στήσουμε και να προωθήσουμε την επιχείρηση μας με πιο πολύ αποτελεσματικό τρόπο .

Τώρα ας πιάσουμε και το κομπιουτεράκι .

Θα πρέπει να ξέρουμε πόσα χρήματα θα διαθέσουμε στο εγχείρημα μας και πως θα τα κατανείμουμε .

Θα πρέπει να ξέρουμε πόσα θα διαθέσουμε αρχικά και πόσα θα είναι τα πάγια έξοδα μας .

Στο αρχικό κόστος είναι η κατασκευή του καταστήματος , η αγορά του εξοπλισμού και των εμπορευμάτων , το κόστος των αδειοδοτήσεων και άλλα .

Στα πάγια έξοδα είναι το ενοίκιο , οι λογαριασμοί , το προσωπικό , οι εισφορές , η αμοιβή μας και άλλα .

Επίσης , θα πρέπει να δούμε με πόσο τζίρο και με ποιο ποσοστό κέρδους θα έχουμε κέρδος .

Έστω ότι έχουμε 2000 ευρώ τον μήνα πάγια .

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τζίρο 4000 ευρώ τον μήνα με ποσοστό κέρδους 50 % , για να έρθουμε στα ίσια ( ή ανάλογο συνδυασμό ) .

Στην συνέχεια , θα πρέπει να καταλάβουμε και τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα για την επιχείρηση μας .

Έστω τα 4000 ευρώ τζίρος σημαίνει 160 ευρώ την μέρα .

Αν πουλάω καφέδες είναι 80 καφέδες από 2 ευρώ ή αν έχω κουρείο είναι 16 κουρέματα από 10 ευρώ .

Άλλο παράδειγμα του τι μπορεί να σημαίνουν τα νούμερα .

Έστω ότι θέλω να κάνω ένα μικρό hotdogάδικο που δίνει σε περαστικούς , όλη την μέρα .

Βρήκα ότι για να βγαίνω χρειάζεται να πουλάω 300 hotdogs την ημέρα .

Ερώτηση : πόσο όγκο πιάνουν 300 ψωμάκια και που θα τα βάζω , αν νοικιάσω ένα πολύ μικρό μέρος ;

Σε αυτό το σημείο ίσως χρειαστεί να ξανασχεδιασούμε την επιχείρηση μας ή να αλλάξουμε κάποια από τα αρχικά δεδομένα . Δεν χρειάζεται , κατά την γνώμη μου , τρομερή λεπτομέρεια ή 10 σελίδες αναλυτικό business plan , απλά τα νούμερα μας να έχουν λογική και να είναι εφικτά .

Άρα είναι πολύ σημαντικό να ξοδέψουμε πολύ χρόνο στον σχεδιασμό της δραστηριότητας μας , έτσι ώστε να περιορίσουμε τις εκπλήξεις στο ελάχιστο .

Και κάτι ακόμα στο θέμα των χρημάτων .

Δεν βάζουμε όλα μας τα λεφτά στην επιχείρηση ( που συνήθως είναι οι οικονομίες μίας ζωής ) , κρατάμε και μία καβάντζα για να μπορούμε να περάσουμε κάποιους μήνες .

Ιδίως εσείς που κάνετε πρώτη φορά επιχείρηση .

Έχετε πολλά να μάθετε και θα κάνετε πολλά λάθη , τα οποία θα τα  πληρώσετε από την τσέπη σας .

Μην ξοδέψετε όλα σας τα λεφτά για να κάνετε την επιχείρηση , κρατήστε και ένα ποσό για να μπορείτε να περάσετε τους πρώτους δύσκολους μήνες .

Οπότε έχοντας μια καλή ιδέα για τι θέλουμε μπορούμε να βγούμε έξω να ψάξουμε τον χώρο που θα στεγάσει την επιχείρηση μας.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Η υλοποίηση είναι το πιο κουραστικό , αγχωτικό και ψυχοφθόρο κομμάτι της διαδικασίας . Οπλιστείτε με κουράγιο και υπομονή και προχωρήστε στο να κάνετε πραγματικότητα την επιχείρηση σας .

Η πρώτη απόφαση είναι ποια μορφή θα έχει η επιχείρηση . Θα είναι ατομική επιχείρηση ή θα είναι κάποια εταιρία ; Αν είναι εταιρία θα πρέπει να αρχίσετε τις διαδικασίες για να γίνει και να κατατεθεί το εταιρικό .

Στην συνέχεια καταθέτουμε τον φάκελο για  Άδειας Λειτουργίας (Γνωστοποίηση),  μπορούμε να κάνουμε έναρξη στην εφορία και να αρχίσουμε εργασίες στο κατάστημα . Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη καταλήξει στην διαρρύθμιση/διακόσμηση και έχουμε βρει αυτόν που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου .

Παράλληλα πρέπει να μεριμνήσουμε για τον εξοπλισμό , να βρούμε τους κατάλληλους προμηθευτές για τα προϊόντα που θα προσφέρουμε στην επιχείρηση μας και αν θα έχουμε προσωπικό να το προσλάβουμε . Ακόμη , δεν πρέπει να λησμονήσουμε την εγγραφή στο αρμόδιο επιμελητήριο και τον ασφαλιστικό φορέα .

Όσο κατασκευάζεται το κατάστημα θα πρέπει σε συνεργασία με τον μηχανικό μας που έχει αναλάβει την διαδικασία της αδειοδότησης , να είμαστε σίγουροι ότι θα πληρούνται όλες οι προδιαγραφές της πολεοδομικής , υγειονομικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας .

Κάποια στιγμή το κατάστημα είναι έτοιμο και είμαστε σε θέση να καταθέσουμε τον φάκελο για την Β Φάση της Αδειοδότησης  (Γνωστοποίηση).

Αυτή μαζί με ότι άλλα έγγραφα έχουμε συγκεντρώσει ή απαιτούνται από την νομοθεσία , τα κρατάμε στο κατάστημα , είναι τα λεγόμενα αρχεία τήρησης .

Κάπως έτσι θα πρέπει να κινηθείτε για να κάνετε μία επιχείρηση Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος .

 

Αντί άλλου επιλόγου θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε έναν τομέα που ελάχιστοι δίνουν σημασία , αλλά είναι ίσως ο πιο σημαντικός . Είναι ο τομέας της νοοτροπίας , ένας τομέας που και γω πρέπει να δουλέψω πολύ ακόμα .

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι κτίζουμε επιχειρήσεις και δεν αγοράζουμε μία δουλεία .

Είναι διαφορετικό να είσαι εργαζόμενος και διαφορετικό να είσαι επιχειρηματίας .

Πρέπει να σκεφτόμαστε ως επιχειρηματίες και όχι ως εργαζόμενοι.

ΠΗΓΗ: http://www.adeiesleitourgias.gr

 

Συμπληρώστε τη φόρμα (Αίτηση Μέλους)
στο Site κάνοντάς μας πιο ισχυρούς για να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας.

Μεταβείτε στην Ιστοσελίδα μας:
https://www.enosiestcafebar.gr/

 

 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK: 

ΕΝΩΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΨΗΤΟΠΩΛΩΝ & ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ  ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γενικός Γραμματέας

Φιλοκώστας Ιωάννης                                        Επιτροπίδης Μιχάλης

 

 

 

Spread the love
/ Χωρίς κατηγορία

About the Author