ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ

1giatidinoumefilodowrima

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ               10  Οκτωβρίου   2024         ΑΡ.  ΠΡΩΤ: 298

ΠΡΟΣ:   Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Κοινοποίηση:   Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη

Πρόεδρο ΠΟΕΣΕ & ΓΣΕΒΕΕ Καββαθά Γιώργο

Θέμα:  Φιλοδώρημα εργαζομένων εστίασης.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης λόγω υπέρμετρης επιβάρυνσης του κλάδου μετά την διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS.

Το φιλοδώρημα με κάρτα που αφήνουν οι πελάτες για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους εργαζομένους  θεωρείται μισθός συμφώνα με απόφαση του Αρείου Πάγου και αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στους επιχειρηματίες της εστίασης όπως και στους εργαζόμενους της, αυτό επιφέρει αύξηση του μισθολογικού αλλά και του μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το ( εισόδημα ) όπως το αναφέρει το υπουργείο οικονομικών.

Η εστίαση πλήττεται από το 2010 με την οικονομική κρίση, το 2020 με την υγειονομική, την ενεργειακή και την αύξηση κατά 42% στις πρώτες ύλες  οι οποίες αυξάνονται καθημερινά μέχρι και σήμερα.

Στην εστίαση και τον τουρισμό οι κενές θέσεις εργασίας υπολογίζονται για το 2024 στις 60000 περίπου και αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο θα προτρέψει τους υπάρχοντες εργαζόμενους να στραφούν προς άλλα επαγγέλματα και αυτό θα αυξήσει τις κενές θέσεις σε πάνω από 80000 για το 2025.

Κ. Πρωθυπουργέ, με την παρούσα επιστολή σας ζητάμε να παρέμβετε ώστε να καταργηθεί άμεσα ο νόμος περί φορολόγησης του φιλοδωρήματος για να μπορέσει η εστίαση και ο τουρισμός  να έχουν προσωπικό που θα είναι ευχαριστημένο με τα φιλοδωρήματα αλλά και οι πελάτες να ξέρουν ότι τα χρήματα που αφήνουν για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους καταλήγουν στους εργαζόμενους.

Ολοκληρώνοντας, εκ μέρους τόσο του Προέδρου της Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής, επιθυμούμε να λάβετε υπόψη σας την παρούσα επιστολή καθώς μοναδικός σκοπός και μέλημα μας είναι η υπεράσπιση των εργαζομένων όπως και η προστασία των επιχειρήσεων, συνεπώς η πρόταση μας είναι προς όφελος όλων !

Παραμένουμε στη διάθεσή σας και ευελπιστούμε ότι οι αντίστοιχες ενέργειες θα ληφθούν από μέρους σας.

Με Εκτίμηση,

 

 

Αριστοτέλους 3  Θεσσαλονίκη,  Τ.Κ. 544 53     Τηλ: 6983793454

Email: enosiestcafebar@gmail.com      Website: https://www.enosiestcafebar.gr/

Spread the love
/ Χωρίς κατηγορία

About the Author